Instrukcja używania wyrobu medycznego

Instrukcja używania wyrobu medycznego

Przed pierwszym użyciem dokładnie umyj ciepłą wodą!

Przygotowanie wody

salt and waterRoztwór do płukania nosa przygotuj w następujący sposób: napełnij dzbanek wodą (300 ml), woda musi mieć temperaturę ciała (ok. 37 °C), rozpuść w dzbanku 2,7/1,8 grama soli kuchennej (NaCl). Aby dokładnie odmierzyć sól użyj dołączonej miarki. Zamknij otwory dzbanka dłonią i palcem a następnie wstrząśnij tak, aby sól się szybciej rozpuściła. Tak wymieszany roztwór zawiera 0,9% NaCl (roztwór fizjologiczny).

W przypadku pojawienia się gazów w wodzie, pozwól jej się wygazować. Jeśli nie jesteś pewien jakości ciepłej wody z kranu użyj przegotowanej wody (gotuj 1 minutę) następnie użyj wystudzonej o temperaturze ciała. Uwaga: Niskie stężenie soli w wodzie powoduje uczucie ciśnienia oraz pieczenia wewnątrz nosa.

 

Plukanie nosa

Using the Rhino Horn JuniorNachyl się do przodu, tak aby głowa była nad umywalką jednocześnie przekręć głowę w bok. Broda powinna być skierowana do piersi, nie powinna być wychylona do przodu – w przeciwnym razie woda będzie wlatywała do gardła. Udowodniono, że im głębszy skłon ciała podczas płukania nosa, tym głębiej może przeniknąć roztwór do zatok przynosowych.

Przyłóż dzióbek dzbanka do nozdrza z boku i lekko dociśnij tak, aby nozdrze było zatkane końcówką wlewki, roztwór nie powinien przeciekać bokiem. Końcówka dzbanka nie może przylegać do przegrody nosowej, inaczej roztwór nie przeleci. Jeśli masz zatkany nos zacznij od dziurki, która wydaje się być mniej zatkana. Podnieś dzbanek lekko do góry a woda zacznie samowolnie przeciekać przez jamę nosową i wyciekać przez drugą dziurkę. Oddychaj ustami powoli, w trakcie płukania nie wolno oddychać przez nos. Po przelaniu około połowy zawartości dzbanka podnieś głowę i odsuń naczynie. Większość wody wycieknie z nosa samoistnie, resztę wydmuchaj lekkim wydechem. Drugą połowę roztworu użyj na drugie nozdrze (patrz wideo).

Jeśli śluzówki nosa są napuchnięte do tego stopnia, że nie możesz oddychać przez nos i woda też nie przeleci, możesz na zmianę wlewać roztwór do nozdrzy i przytrzymać dzbanek przez 5-10 sekund. Taką czynność powtarzaj tak długo, dopóki woda nie zacznie przeciekać. Efekt rozluźnienia można uzyskać poprzez tymczasowe zwiększenie stężenia soli w roztworze – np. 1,5 miarki, czyli poprzez aplikację roztworu hipertonicznego.

W czasie zwiększonego stężenia alergenów w powietrzu, przeziębienia lub ostrego zapalenia zatok przynosowych płukanie nosa można wykonywać kilka razy dziennie. Jeśli płuczesz nos dla zachowania higieny oraz zapobiegawczo, wystarczy robić to raz dziennie.

Należy wydmuchać całą wodęDrying the nose

Po ukończeniu płukania w nosie oraz w zatokach nie powinna pozostawać żadna woda. Zwykle do całkowitego usunięcia roztworu z nosa wystarczy wydech nosem (niezbyt energiczny) oraz wysmarkanie się. Aby dokładnie oczyścić nos z wody pochyl się tak, aby głowa była skierowana w dół. Przekręć głowę w bok i wysmarkaj wierzchnią dziurkę zatykając dolną. Przekręć głowę twarzą w stronę podłogi i znowu wysmarkaj tę samą dziurkę. Niniejszą czynność powtórz kilka razy dla obu dziurek.

Ważne: Wydychanie powietrza oraz wydmuchiwanie nosa w trakcie czynności nie powinno być zbyt silne, nie powinno być odczuwalne w uszach! Podczas wydmuchiwania nosa musi być zawsze jedna dziurka otwarta! Smarkając zbyt mocno lub niewłaściwie powstaje ryzyko zapalenia ucha środkowego. W przypadku podejrzenia infekcji bakteryjnej skontaktuj się z lekarzem!

Mycie dzbanka Rhino Horn™

Po użyciu dzbanka Rhino Horn™ należy go dokładnie opłukać wodą i pozostawić do wyschnięcia. Na suchej powierzchni tworzywa nie mogą przeżyć zbyt długo wirusy ani bakterie. Warto od czasu do czasu dzbanek dokładnie umyć gorącą wodą, ewentualnie w zmywarce.

Dzbanek (nie miarkę) można również wysterylizować wygotowując go przez 3 minuty. Osad z soli można usunąć octem. Ze względu na ryzyko rozprzestrzeniania się infekcji każdy powinien mieć swój własny dzbanek.

Data wydania ostatniej weryfikacji instrukcji używania: 1.1.2017

.